Lions Club Oslo/Hauketo gjennom 56 år

Publisert av Tom Thoresen den 29.11.24.

Året 1968 fikk Lions Club Oslo/Nordstrand extension rett (stiftelsesrett) til Lions Club i vårt område.

 

De personlige fadderne var Martin Saxegaard og Ivar W. Aasheim. Ivar var "guiding man", han var klubbens rådgiver.

Etter å ha innhentet navn og adresser på potensielle medlemmer som han fikk av "nøkkelmenn" (kjente forretningsmenn) sendte han ut innbydelse til medlemskap i Lions Club i vårt område.

Dessverre døde Ivar før vår klubb ble stiftet. Martin tok over som vår klubbs rådgiver, en oppgave han løste med stor dyktighet. Den andre fadderen ble Einar Kaspersen. Einar var en meget kjent Lion. Han var i 1975-1977 International Director for de nordiske land. Senere ble han International Staff Representative med hovedansvar for medlemsutvikling samt dannelse av nye klubber i Norge. Einar døde 11. april 1985.

 

For at en klubb skal bli chartret må den ha oppnådd et medlemstall på minst 20. Innen charterfesten den 13. september 1969 hadde klubben 22 medlemmer, det vill si charter medlemmer.

 

Disse var: Olaf Andersen, Reidar Bakke, Per Berger, Bjørn Børsjø, Hans M. Daastøl, Arne Elvhaug, Jon Evju, Olaf Foss, Ingar Grønneberg, Ragnar Hagberg, Hogne Hansen, Rolv Lie, Willy Olsson, Svein Fr. Orring, Asbjørn Renberg, William Ruud, Leiv Samsing, Christian Sandsdalen, Bjørn Schjenken, Knut Solberg, Leif Stovik, Knut Strømberg.

Referatet fra charterfesten gjengis her i sin helhet.

 

Den 13. september 1969 ble en minnerik dag for lionesser og lions i LC Oslo/Hauketo da charterfesten ble avholdt i Oslo Handelstands Selskapslokaler.

62 personer hadde tilsagt sitt nærvær. Tilstede var 32 lionesser, guvernøren for distrikt 104G Knut Nordgren, vice DG Martin E. Saxegaard, redaktør av lionsbladet Øystein Slettebø, soneleder Arne Kyhring, past president i LC Oslo Bjørn Kolsøe, president i LC Oppegård Ketil Torp, samtlige presidenter i sone 2, gjester fra fadderklubben LC Nordstrand med past guvernør Einar Kaspersen i spissen, samt 21 av klubbens egen medlemmer.

Etter servering av en cocktail, stilte alle chartermedlemmene seg opp for å motta sine charterbrev. Sekretæren leste opp de etiske normer, hvoretter DG Knut Nordgren overrakte klubb charteret til presidenten Knut Strømberg. Med bistand av vice DG Martin Saxegaard overrakte DG charteret og lionsmerket til medlemmene.

Presidenten, Knut Strømberg, takket for charteret og for medlemskapet i den store internasjonale klubb. Han minnet om Lions motto "We serve", og håpet at det humanitære arbeidet klubbens medlemmer går inn for, vil bli til gavn for distriktet. Presidenten inviterte deretter til bords.

Festkomiteens formann, Per Berger, ønsket velkommen til bords og introduserte kveldens toastmaster Christian Sandsdalen.

Presidenten Knut Strømberg gjorde i sin tale rede for stiftelsen av klubben. Ildsjelen i arbeidet for å få stiftet en Lionsklubb på Hauketo var Ivar W. Aasheim fra LC Oslo/Nordstrand. Han fikk dessverre ikke oppleve fullførelsen av sitt verk. Som tegn på klubbmedlemmenes takknemlighet ble det på dagen sendt blomster til fru Aasheim.

Einar Kaspersen og Martin E. Saxegaard fortsatte Ivars arbeide.

Bjørn Børsjø holdt talen for damene, og det var sikkert ikke bare hans utseende som gjorde inntrykk på lionessene.

Distriktsguvernør Knut Nordgren takket for maten. Det er i dag en million lions i verden sa Knut Nordgren. Lions som sier ja til å hjelpe andre. Vil ikke dette bidra til å gjøre det bedre blant menneskeheten?

 

Ved kaffebordet ble det lest opp hilsningstelegram fra HKH Kronprins Harald og fra LC Ski. Klubben fikk mange gaver. Presidenten i fadderklubben LC Oslo/Nordstrand, Gunnar Fadum, overrakte gongong og klubbe. Han berømmet klubben at den var kommet så godt i gang og bemerket at den allerede hadde fått sin egen klubbvimpel. Et godt samhold innad er av største betydning for et effektivt klubbarbeid sa Gunnar Fadum.

Soneleder Arne Kyhring overrakte på vegne av soneklubbene: Flaggborgen.

For øvrig var det gaver fra LC Oslo/Lambertseter, LC Oppegård, LC Oslo/Ormsund og LC Oslo.

President Knut Strømberg takket for gavene og overrakte hver klubb LC Oslo/Hauketo´s vimpel.

Dansen ble åpnet med en polonese, og en vellykket charterfest fortsatte ut i de små timer.

 

Klubbens første styre:

President Knut Strømberg

Visepresident Bjørn Børsjø

Sekretær Hans M. Daastøl

Kasserer Ragnar Hagberg

Klubbmester Olaf Foss

 

SALG AV JULETRÆR

Denne aktiviteten startet klubben med i 1969. Mange år måtte vi hugge trærne selv på felter vi ble anvist av selgere rundt omkring i østlandsområdet. Det ble en del strabasiøse jobber. Spesielt husker vi hugging av juletrær på Magnorkanten. Det var ca. 1 meter med tung snø som gikk over gummistøvlene. Etter endt jobb ba gårdskona oss inn i drengestua. Her var det varme på peisen samt bord og stoler hvor vi kunne spise maten vår til varm kaffe. De verst stilte med våte strømper, fikk tørre strømper av kona til odel og eie, Snakk om service. Salgsstedene var i en del år på tomta til jernbanen på Hauketo og ved Vellet. I de senere år bare på Vellet.

 

I de siste årene har det dukket opp flere salgssteder i nærområdet og Lions juletresalg har vært mer jobb en inntektene tilsier.

 

SALG AV NEK

Ble tatt opp allerede i 1970. Den gang dyrket vi kornet selv på Prinsdal gård. Det ble dog ingen stor suksess. Fra og med 1977 ble nekene innkjøpt fra gårdbrukere og videresolgt i forbindelse med juletresalg og ved dørsalg.

Salg av nek ble tidlig et avsluttet kapittel.

 

MOTESHOW

Klubben startet med arrangement av moteshow i Prinsdal Skoles gymsal i 1971.

De tre første årene var det firmaet Erling Johnsen som hadde motefremvisningen. Senere overtok Jahr i Nittedal. Det lå mye arbeide i forberedelsene til showet. Medlemmene skaffet annonser til programheftet fra lokale næringsdrivende og fra firmaer hvor de var ansatt eller eide selv. Dessuten skaffet de gevinster fra de samme kildene til utlodningen som ble holdt under showet. Lionessene bakte kaker til kaffen som ble servert mellom de to avdelingen av showet. Moteshowet var i mange år klubbens største inntektskilde.

I året 1988 ble det vanskelig å skaffe annonser og gevinster. Dessuten la Jahr ned denne virksomheten. Så da ble det slutt med denne aktiviteten.

 

 

 

 

PLATTER

I året 1983 startet klubben med utgivelse av platter med motiv fra historiske bygninger og steder innen distriktet. Det har vært utgitt en platte pr år. Antallet i opplaget har vært 400-500 stk. Dette har vært en god inntektskilde, faktisk den nest største.

Totalt ble det utgitt 15 plattemotiver.

 

ANDRE AKTIVITETER

I året 1976 hadde klubben utlodning av et TV apparat. Loddene ble vesentlig solgt til medlemmer og bekjente. Overskuddet ble 5 255 kroner. Det var bra.

I 1982 var klubben med på en soneaktivitet. Det var Nordstrand-klubben som iverksatte denne. Et stort hus i Solveien 112 skulle skrapes og males. Fem klubber deltok. Vår klubb gjorde en fin innsats, noe som brakte kjærkomne penger til aktivitetskassa.

 

SALG AV KALK OG HAGEGJØDSEL

Dette ble klubbens nye aktivitet i fiskalåret 89/90. Et av klubbens medlemmer fikk i det firmaet han var ansatt, engrospriser på disse sakene. Brosjyrer ble trykket og delt ut i vårt distrikt og på Ljan. Bestillinger ble ringt inn til personer som var angitt i brosjyren. Et team av klubbens medlemmer sørget for utkjøring til kundene. Dette ga en bra inntekt til aktivitetskassa.

 

SOSIALE AKTIVITETER

Allerede i 1970 besluttet klubben å lage en hyggeaften for pensjonister innen vårt distrikt. Ved samarbeid med pensjonistforeningen ble det sendt ut innbydelser. Opplegget var en bedre middag, deretter kaffe og hjemmebakte kaker som lionessene stod for. Det var dans til "levende" musikk for de som var danseføre, og underholdning. Dette ble en årevis tradisjon og meget populær. I slutten av 80-årene ble det etter hvert så mange pensjonister som meldte seg på at klubben i 1990 måtte leie gymsalen på Prinsdal Skole for å avvikle festlighetene. Da måtte også middagen kuttes ut. Men en fin fest ble det.

Klubben vedtok at den skulle satse på pensjonister og funksjonshemmede som ikke hadde så lett for å komme seg ut. Fra og med 1991 har klubben invitert disse til å være med på distriktets arrangement "Gi og få en dag". Klubben leide buss for kjøring av klientellet på rundturer og deretter til selve arrangementet hvor det ble bespisning og underholdning. Populært tiltak.

"Gi og få en dag" ble etter hvert bestemt som et soneprosjekt (8 LC-klubber) hvor man ba med seg pensjonister ut på båttur i Oslofjorden med dertil servering av nydelig fiskesuppe/brød og drikke. Og selvfølgelig litt underholdning. To av klubbene trakk seg fra dette opplegget.

 

Ved Lions 100 års jubileum 17. juni 2017 vedtok sonen å ikke delta ved det store arrangementet på Rådhusplassen i Oslo men heller lage en familiedag på Ekeberg hvor alle sonens klubber deltar med diverse aktiviteter. Det ble gjort avtale med EKT rideskole hvor barna kunne få ri på hestene og dessuten ta en titt inn til alle dyrene. En opplevelse for mange barn som ikke hadde sett husdyrene på nært hold. Etterpå vanket det boller og saft.

 

OPERASJON VED

Klubben startet allerede i 1970 med sin lokale Op. Ved. Det ble besluttet å gi ut vedsekker til trengende i distriktet. På Prinsdal gård fikk klubben tildelt et hogstfelt syd for gården av forpakteren. Medlemmene hugde og saget ved, og det ble mange sekker av det. Sekkene ble lagret på låven og etter hvert kjørt ut til mottakerne.

Prosjektet ble ikke den store suksessen og ble avsluttet etter syv år.

I 1978/79 ble Operasjon Ved på Jordal en realitet. Klubben var noe avventende med å delta. Men i 1985 fikk Operasjon Ved tildelt et større hogstfelt i Svartskog. Her gjorde våre medlemmer en god innsats, med felling av trær samt lunning. Etter hvert som medlemmene fikk erfaring med hvor fin aktiviteten i virkeligheten var, ble det mer fart i å delta med utkjøring av vedsekkene.

Det varmet et lionshjerte å være vitne til den glede som mottakerne av veden viste. Klubben hadde en kontaktmann som gikk entusiastisk inn for saken. Operasjon Ved "general" Olaf ble til og med valgt inn i styret. Dette smittet over på medlemmene som nå gjør en god innsats med utkjøring av ved. I 93/94 gikk et team inn for utkjøring på dagtid, noe som var en fordel både for mottakere, utkjørere og Operasjon Ved.

Ved inngangen til jubileumsåret 2019 er denne aktiviteten "still going strong".

Klubben har to utkjøringer med ved før jul og to etter. God oppslutning av mannskap.

 

 

ORRINGVAKT

Fra 1998/99 fikk vi i oppdrag å sitte vakt hver lørdag med to skift. Biler på vei ut av området skulle kontrolleres og påse at det ble vist kvittering for det som var handlet. Fin aktivitet.

 

HJELP TIL FUNKSJONSHEMMEDE

I 1974 fikk klubben leie svømmehallen på Hauketo Skole, hvor det ble arrangert svømmetrening for funksjonshemmede. Klubben stilte vaktmannskaper hver uke. Interessen for denne aktiviteten blant de få brukerne var dalende og klubben kuttet ut etter et par år.

I 1973 kom klubben i kontakt med en funksjonshemmet som var en bekjent av et av klubbens medlemmer. Han het Harald Nilsen og var lam i bena etter en motorsykkelulykke. Han var 19 år og bosatt på Bøler. Klubben bekostet reise og opphold for ham til en leir i Oscarshamn i Sverige. Dette ble gjentatt hvert år i tre år.

I 1975 ble Frambu helsesenter ved Sætervann i Østmarka stiftet. Her tok man imot pasienter fra hele landet. De fikk da et tre ukers opphold som avlastning for pårørende. Sykdomsarten varierte for den enkelte periode. Det kunne være reumatisme, cerebralparese pasienter o.l.

I 1976 ble klubben kjent med en blind pasient på Frambu. Han het Øyvind Rustad, og var en blid og hyggelig gutt i 20-årene. Klubben bekostet også på han opphold og reise til leiren for funksjonshemmede i Oscarshamn. Det ble også sendt julegaver til ham, og han var tilstede på noen klubbmøter samt julemøtene. Et tilskudd til en Lanzarote tur ble det også. Dessverre døde Øyvind i 1981.

Henny Jensen. Dette var en sterkt funksjonshemmet dame rundt 25 år. Hun bodde på Holmlia, var lam i begge ben, nyrene skulle skiftes og visstnok også hjertet. Hver uke ble hun kjørt av et klubbmedlem til et aktivitetssenter for funksjonshemmede i Oslo sentrum. Hun ble også kjørt til og fra Ekeberg, hvor det var grillaften for funksjonshemmede. Det var ikke vanskelig å få henne ut av rullestolen og inn i bilen eller omvendt for vekten var bare 25 kg. Men du verden for et godt humør hun hadde. Det var ei god jente. Dessverre greide hun ikke den store operasjonen. Hun døde i 1982 bare vel et år etter at klubben fikk kontakt med henne.

Klubben har også sørget for transport og følge av funksjonshemmede til Holmenkollrennet.

I 1975 hadde klubben 10 funksjonshemmede fra Haukåsen skole med til rennet. Det var populært. Klubben har forøvrig i alle år gitt økonomisk støtte til aktiviteten "Funksjonshemmede til Holmenkollen".

 

Klubben engasjerte seg sterkt på Frambu. Det ble gitt økonomisk støtte, arrangement av musikk og bingokvelder, samt kjøring av pasienter til Oslos severdigheter. Klubben hadde denne kontakten til midten av 80-årene.

Da overtok Kiwanis/Ski.

 

LC Oslo/Hauketo er også engasjert i/støtter Tana Nesseby leir. En kjempefin leir for funksjonshemmede med mange diverse aktiviteter tilpasset den enkelte.

Klubben har støttet reise/opphold for Nicolay Raffelsen, en funksjonshemmet 17 åring, bosatt i Prinsdal. Det hadde vært en opplevelse iflg. moren som i ettertid deltok på vårt klubbmøte og viste bilder samt fortalte om leiroppholdet.

Vi støtter også Camp Fjalir dessuten Lions Førerhundskole.

 

SOLVIK

Oslo-idrettens aksjon for å etablere et bade- og campinganlegg for funksjonshemmede startet sitt arbeide med å samle inn penger til dette formålet i 1965. De fikk også en god start da Oslo kommune stilte eiendommen "Solvik" på vestsiden av Malmøya til disposisjon. Eiendommen er på 22 mål og har 300 meter strandlinje. Det stod en gammel sommervilla, en større restaurantbygning og diverse uthus på eiendommen. Med noe ombygninger og reparasjoner ville den egne seg til det fremtidige formål.

LC Oslo/Ormsund hadde høsten 1967, da den ble kjent med Oslo-idrettens aksjon, tegnet andeler og meddelt at klubben også på annen måte var villig til å støtte tiltaket.

I mars 1968 oversendte Ormsundklubben aksjonsutvalget et forslag til utnyttelse av "Solvik". Denne planen ble godtatt. Den høytidelige åpning av stedet for gjester ble foretatt av ordfører Brynjulf Bull 21.06.1968.

For å sikre fremtidig drift ble det nedsatt et interimsstyre med følgende sammensetning: To medlemmer fra Oslo-idretten, ett medlem fra Vannførelaget og tre medlemmer fra LC Oslo/Ormsund. Sistnevnte var vel den drivende kraften. Hauketo tilbød Ormsundklubben i 1973 økonomisk og fysisk støtte, og dette ble mottatt med takk. Medlemmene LC Oslo/Hauketo gjorde en fin jobb med rydding og raking av området, og overførte penger til Ormsundklubben.

I 1976 ble "Solvik" en soneaktivitet, og fikk i mange år fast plass på budsjettene. Så vel i 75 og 76 som i 78 og 80 var det dugnad på eiendommen. Medlemmene i soneklubbene ryddet, rakte, skrapet hus for maling og malte uthusene. Et av våre medlemmer, Rolv Lie, gjorde en fin jobb i "Solvik"-styret. Han ble styremedlem i 1978, sekretær i 1980, revisor i 1984 og styreformann i 1988 til 1992 (31.12.). Så overtok brukerne ansvaret for driften og Lions ble løst fra sin deltakelse.

 

KAMPEN MOT NARKOTIKA

Klubben engasjerte seg tidlig i økonomisk og fysisk støtte til prosjekter som bekjempet narkotika. I 1979 inviterte klubben Sigvald Skarpsno til et klubbmøte. Dette var en fantastisk mann. Han ga avkall på en glimrende karriere i bedriftslivet for å ofre seg helt til å redde narkomane fra deres helvete. Av egne midler kjøpte han "Kimerud", et småbruk ved Tyrifjorden. Her opprettet han et kollektiv for stoffmisbrukere. Ved å sette disse til arbeide med jordbruk og tømmerhogst samt fine, men harde turer ut i naturen, fikk han mange tilbake til et normalt liv. De første årene var Skarpsno avhengig av gaver fra humanitære foreninger. Lionsklubbene var en god støtte, selvsagt også Hauketoklubben. To til tre år senere hadde det offentlige fått øynene opp for hans effektive innsats blant narkomane og ga nødvendig økonomisk støtte. Skarpsno åpnet senere enda to kollektiver, ett i nærheten av Fredrikstad og et annet i Åmli ved Arendal.

 

P22

Tyve forskjellige kristne organisasjoner gikk i 1981 sammen for å starte et rehabiliteringssenter for narkomane i Pilestredet 22, tidligere Frelsesarmeens lokaler. De trengte hjelp så vel økonomisk som fysisk for å gjennomføre dette. Dette ble en aktivitet for sonen. Våre medlemmer gjorde en fin innsats. Over tre kvelder ble det snekret, skrapt og malt for å få det store møtelokalet presentabelt. Klubbene støttet også til med økonomien. Klubben arrangerte også hyggekveld for de narkomane. Våre medlemmer med lionesser bød på kaker og kaffe og pratet med klientellet. Dessverre var prosjektet dødfødt og holdt vel ikke mer enn et par år.

 

TYRILIPROSJEKTET

I siste del av åttiårene startet Ulf Jansen, som for øvrig har bodd på Hauketo, et kollektiv. Dette ble drevet noenlunde etter samme lest som Kimerudkollektivet. Tyrili har også reddet mange narkomane og driver fortsatt meget bra. Vår klubb har den første tiden bevilget penger til prosjektet. og har også hatt besøk av en av lederne til klubbmøtet.

 

NARKODAGEN

Ca. første uke i mai har Lion sin narko dag. Det vil si at de over det ganske land oppretter stands for salg av tulipaner og oblater med tulipan motivet som symboliserer narkotikaens nedbryting av offeret. Hauketo klubben har minimum fire stands (de senere år bare to) på denne dagen. Medlemmene er dyktige til å selge tulipaner og oblater, samt informere om narkotikaens forferdelige virkning og hva pengene for salget går til, nemlig i sin helhet til kampen mot narkotika. Det har vært til Kimerudprosjektene, Tensenteret, Klokkegården m.m. Denne maidagen var det LC Nedre Eiker som tok initiativet til. Klubben sendte ut 250 oblater til alle landets klubber. Disse kunne velge å selge dem eller betale fra aktivitetskassa. Prisen var 10 kr pr stk.

Pengene skulle sendes til multipeldistrikt 104 og Lions Hjelpefond merket "Mot narkotika".

I de senere år har tulipansalget kommet til og er i gang til dags dato. Vår klubb bruker inntekten av salget til Lions Quest-prosjektet.

 

LIONS QUEST (MITT VALG)

Engasjementet i dette var noe av det viktigste klubben hadde vært med på og den største satsningen som var gjort hittil, over 20 000 kroner. Klubben hadde en positiv kontakt med Prinsdal Skole som var en av de første i Oslo til å ta i bruk Lions Quest fra høsten 1991. Prosjektet var godt mottatt av elevene (4-6 klasse) så vel som lærere og foreldre. Hva kursene gikk ut på? De er inndelt i syv avdelinger.

1.      Forståelse av hva som hender i ungdomstiden.

2.      Hvordan man bygger opp selvfølelsen og evnen til å kommunisere med     andre mennesker.

3.      Forståelse og følelsesmessig engasjement, selvdisiplin.

4.      Hvordan man skaffer seg venner og motstå kameratpress.

5.      Hvordan man styrker familiebåndene.

6.      Hvordan man fatter kloke og sunne beslutninger, spesielt når det      gjelder alkohol og narkotika.

7.      Hvordan man setter opp mål for et sunt og fremgangsrikt liv.

 

Nordstrandklubben arrangerte kurs i MITT VALG høsten 2016 for to barnehager (fra Karlsrud og Lambertseter).To medlemmer fra vår klubb deltok på dette kurset.

Her lærer barna å skape gode holdninger. Hauketo klubben har vært i kontakt med barnehagene i vår region for deltakelse på kurs uten respons.

Vi har hatt godt samarbeid med Toppåsen skole for kurs for lærerne. De har vært positive til opplegget og har også deltatt på oppfølgingskurs.

 

ELDREOMSORG

Klubben hadde tidlig aktivitetskontakt med Nordstrand Aldershjem. I 1972 kjørte medlemmene klienter fra hjemmet til Folkvang Samfunnshus ved Drøbak og retur. Her var det arrangement for eldre. i 1974 spanderte klubben fotpleieutstyr på hjemmet og i 1975 sikkerhetsutstyr for bilen deres. Dessuten ble det noen år bevilget penger til diverse annet. Dessverre fikk ikke vårt distrikts beboere noen "glede" av den kontakten som klubben hadde.

Det ble såkalte soneinndelinger og senere også bydelsinndeling, noe som resulterte i at folk fra Hauketo og Prinsdal ikke fikk plass på dette aldershjemmet.

Klubben bevilget i 1985 10 000 kroner til støtte, for egenkapital for Prinsdal Eldresenter (nå Seniorsenteret Prinsdal). Dette senteret fikk også en vevstol som gave i 1987/88.

 

HOLD MARKA REN

Lions Distrikt 104H (tidl. 104G) organiserte i mai 1976 en storstilt aksjon for å rydde hele distriktet for søppel. Hauketo klubben fikk ansvaret for å organisere aktiviteten i vårt område. Vi fikk hjelp av Husmorlaget, idrettsforeningen og speiderne. Det ble mange sekker søppel som den gang ble samlet. Renholdsverket tok seg av sekkene. En fin aktivitet som Vellet i samarbeide med Oslo Kommune senere sto som organisator for, og Hauketo klubben var alltid med. Dessverre har denne aktiviteten blitt "en saga blott", hva nå enn årsaken kan være. Et lyspunkt var det i 1991. Da tok "Låvebaletten" i ungdomsklubben initiativet til å samle søppel langs veiene i vårt område. Dette gjorde de som takk for at de fikk penger til sceneteppe av klubben vår. Et fint tiltak, men vi savner et organisert program fra kommunen eller bydelsadministrasjonen i denne saken.

 

SOS BARNEBYER

Klubben adopterte to gutter i Bangladesh i 1979. Disse var født henholdsvis i 1972 og 1974. Hvert år har klubben betalt 2 000 kroner for adopsjonen. I 1999 var guttene kommet så langt at den ene studerte til lege og den andre til ingeniør. Hyggelig å vite at disse guttene hadde klart seg fint.

I de senere år hadde vi to gutter - en fra Indias Barn (født 1976) og en fra Bolivia (født 2000). Disse er nå ute av bildet for vårt vedkommende (grunnet alder) men klubben støtter fortsatt Fadderbarnas Fremtid.

 

LIONS RØDE FJÆR

Lions Røde Fjær ble første gang gjennomført i 1966.

Lions klubbene i Norge bestemte seg i 1975 for å gjennomføre en landsomfattende aksjon til inntekt for å reise Vallnesfjord Helsesportsenter. Og som for 11 år tidligere, da Beitostølen ble en realitet, valgte man å gjøre dette gjennom det verdenskjente symbolet for medmenneskelighet, den Røde Fjær. Aksjonen ble gjennomført 21.-27.mars 1977. Medlemmene i Oslo/Hauketo gjorde en god jobb med salg av Røde Fjær den gangen.  Den landsomfattende aksjonen medførte at Vallnesfjord Helsesportsenter ble en realitet.

Våren 1986 ble nok en Røde fjær aksjon avviklet. Inntekten den gang gikk til helsesportsenteret på Haugland, samt byggetrinn 2 ved Evenes Blindesenter. Også den gang gjorde medlemmene i klubben en fin innsats med salg av Røde Fjær. Målet ble oppnådd.

Man foreslo neste aksjon i 1995 hvor formålet den gang skulle gå til Humanitær hjelp.

I året 1984 bevilget klubben 10 000 kroner til "Sult i Afrika".

I 1988/89 arrangerte Lion en aksjon til inntekt for å skaffe mat til sultne barn i Afrika. Den ble kalt Lions Mint. Det var mint sukkertøy innpakket i ruller a 10 stk. Disse ble solgt av medlemmer og forretninger. Et av klubbens medlemmer var for øvrig koordinator for denne aksjonen i Distrikt 104H.

Den siste Røde Fjær aksjonen ble gjennomført i 2015 til barne- og ungdomsprosjektet Mitt Valg. Her ble det samlet inn 16 mill. kroner.

 

ØKONOMISK STØTTE TIL ANDRE FORMÅL

Støtte på 10 000 kroner eller mer:

1978 Aksjon "Døv blind"

1985 Til nybygget på Vellet

1988/89 til vannboring i Wogda (Etiopia)

1990/91 Til kurdiske flyktninger

1992 Til ungdomsarbeid i menigheten (i forbindelse med kirkebrannen)

 

STØTTE TIL ANDRE FORMÅL. MINDRE BELØP:

Til skolene i vårt område (reiser) - til Korpset - til ungdomsklubben - til idrettsforeningen - til speiderne - til Kirken, for å nevne noen.

 

SIGHTFIRST (MENINGSLØS BLIND)

Blindheten tiltar i U-landene. Den kan helbredes med enkle midler pr. individ, men det må satses meget for å hindre den kolossale spredningen. I 1984 startet Lions i Norge aksjonen "Lions lys", det vil si salg av lyspærer spesielt laget for Lions i egne pakninger påtrykt "Lions lys". 30% av det disse kostet medlemmene gikk til prosjektet Sight First. Vår klubb har i alle år siden starten kjøpt disse lyspærene i henhold tilbestilling fra medlemmene. Det har på landsbasis gitt noen hundretusen kroner. Dessverre er dette en "dråpe i havet" for å bekjempe denne katastrofen. Det er i dag 40 mill. mennesker som er rammet av blindhet, og sykdommen er kraftig tiltakende. Derfor har nå Lions International satt i gang den største aksjonen i organisasjonens historie. I 1994 hadde den som målsetting å skaffe 130 mill. USD, Lions i Norge skulle bidra med ca. 14 mill. kroner. Herav 5,5 mill til Uganda og 8,5 mill. til LCIF. I tillegg regnet man med at NORAD ville støtte prosjektet i Uganda med 22. mill. kroner.

 

HANDICAPSEILINGEN

Sonens klubber gikk i sin tid til innkjøp av to båter. Disse ble brukt en kveld i uken av fysisk handikappede. Klubben stilte hjelpemannskaper og Bunnefjorden Seilforening (BFS) stilte med instruktør. Nå har BFS overtatt bruksretten til båtene, mens Lions har beholdt eiendomsretten.

 

STIFTELSE AV KLUBB PÅ HOLMLIA

Klubben fikk i 1984 extension rett til klubb på Holmlia. Til extension komité ble valgt: Hogne Hansen, Bjørn Schjenken og Knut Strømberg. Disse gjorde en god jobb. Den 5. juni 1985 ble LC Oslo/Holmlia chartret. Denne klubben har hatt både mot- og medgang men i 2011/12 ble klubben oppløst. Innestående midler ble overført til heis for funksjonshemmede på EKT.

 

HEDERSPRIS

I året 1984 opprettet Hauketo klubben en hederspris. Dette var en stor Lions løvestatuett hvorpå det ble gjort en inskripsjon. En komité på tre medlemmer kom med forslag på personer eller organisasjoner som hadde gjort en stor innsats på det sosial plan for befolkningen i klubbens distrikt.

Den første prisen ble i 1984 tildelt en person som hadde gjort en fremragende innsats for så vel ungdom som voksne.  Det ble etter hvert delt ut en hederspris hvert år. Klubben hadde også sin interne hederspris. Dette var også en Løve statuett, men i noe mindre dimensjon. Den fikk også en inskripsjon. Prisen ble gitt til medlemmer som hadde gjort en meget god innsats i aktiviteter, komiteer eller administrativt.

 

 

 

 

MELVIN JONES

Melvin Jones Fellowship opprettet Lions Club International i 1973 for å gi erkjennelse til personer som engasjerer seg i humanitært arbeide. Lions medlemmer, Lions Clubs eller Lion Distrikter kan utnevne personer, både Lions og ikke Lions, til Melvin Jones Fellows ved å donere 100 USD til Lions Club International Foundation (LCIF). Denne høye utmerkelsen fikk vårt medlem, Arvid Knudsen i 1992 for sin enestående innsats i klubbens aktiviteter.

Under 25-års jubileumsfesten på Oslo Plaza i 1994 ble Bjørn Schjenken tildelt "Melvin Jones Fellowship".

Klubben har delt ut 17 Melvin Jones til medlemmer.

 

Wenche Foss har fått Melvin Jones for sin innsats for barn med Downs syndrom. Thorvald Stoltenberg for sin holdning for hjelp til narkomane. Mats Zucarello fikk den for sitt arbeid for barn og unge

 

JUBILEUMSGAVER

I anledning klubbens 25-års jubileum (1994) markerte man dette ved et par ekstraordinære bevilgninger. Til Rikshospitalet skjenket klubben ca 125 000 kroner til innkjøp av instrument til gen analyse. Hauketo og Prinsdal Vel ble også 75 år og klubben skjenket Vellet 10 000 kroner til vedlikehold av Velhuset.

Jubileumsgaven i 1999 ble gitt til Kantarellen Bo- og Rehabiliteringssenter. Klubben har som mål å avsette noen tusen kroner hvert år over en 5 års periode til en jubileumsgave. Den kunne bli ganske stor. Dette året ga man TV-VIDEO-RADIO/KASETTSPILLER samt OVERHEAD/LERRET til et mediarom på Kantarellen. De skulle også få hele platteserien, og innrammede forstørrede kopier fra lokale historiske steder.

Også til jubileet i 2019 er det bestemt at to gaver skal overrekkes lokale aktører.

 

OSLO VBU - BARNEFATTIGDOM

Barnefattigdommen er stor på landsbasis, hele 90 000 faller inn under denne kategorien bare i Oslo.

I 2016 startet Oslo-klubbene et prosjekt hvor man tilbyr opplevelser o.l. for barnefamilier/enslige med barn som ikke har økonomisk mulighet for ferieturer etc. Drivkraften bak dette er Hans Moe fra LC Grûnerløkka, som etter hvert fikk med seg fler og prosjektet drives nå av et styre.

Det ble søkt om midler fra Sparebank1- samt Gjensidigestiftelsen og beløp ble innvilget. Dette gjorde at man kunne arrangere turer til Bjørneparken, Langedrag, og Oscarsborg o.l. Det er arrangert skirenn og det er delt ut julepresanger. Her har man god kontakt med barnevernet som sitter med informasjon om hvem som kan trenge en tur. Tilbakemeldingene har vært veldig positive da deltakerne på disse turene er anonyme, dvs ingen vet hvilken bydel de kommer fra.

Et av klubbens medlemmer med frue har vært med på flere av disse arrangementene.

 

SONE VBU

Dette er et hjelpeprosjekt i bydelene Nordstrand, Søndre Nordstrand og Østensjø.

Formålet er å yte akutt økonomisk hjelp til barn og unge i alderen 2 – 18 år. Det kan være barnefamilier eller enslige forsørgere med vanskelig økonomi, eller unge som uforskyldt har kommet i en vanskelig situasjon.

 

Hjelpen skal kunne gis raskt og søknader behandles anonymt for alle med unntak av komiteens leder og kasserer.

 

Det kan søkes om støtte for barn/ungdom til aktiviteter de ikke kan være med på fordi familien eller den enkelte ikke har økonomi til dette.

 

Hjelpen kan omfatte klær, skolereiser, mat, opplevelser, utstyr og lignende. Vanligvis utgjør støtten opp til ca. tre tusen kroner, uten at noen absolutt grense er satt. Komiteen gir ikke ren pengestøtte.

 

Her har vår klubb et godt samarbeid med Barnevernet i vår bydel (BSN).

Vi har pr. d.d. mottatt tre søknader om økonomisk hjelp som alle er innvilget.

 

SOSIALE ARRANGEMENTER

Klubbens tidligere president Hans Chr. Andersen, også kalt Hasse, foreslo for klubben å arrangere høstturer til populære steder. Hasse la opp til fine turer med to overnattinger til å begynne med, senere bare en.

 

I september 1996 gikk turen til Savalen hotell. Et vakkert sted. Etter frokost dagen etter gikk turen til Røros. Buss hadde vi selvsagt fra Schous Buss AS. hvor Hasse var kontorsjef. Lasse Persson var sjåfør. Guiden til Røros var Mattias. En artig og dyktig kar. Første stopp var hos Egil Storbekken, en stor kunstner. På Røros var det besøk i kirken og på gruvemuseet. Hjemover mot Oslo ble det besøk på Aukrust senteret.

 

I september 1997 gikk turen til Gaustadblikk hotell, selvsagt med samme busselskap og sjåfør. Her var vi innom Vemork hvor vi hadde en fantastisk guide. Der fikk vi en ypperlig innføring i tungtvannsaksjonen under krigen. Neste dag var vi på besøk i Morgedal, skisportens "vugge". Fin, fin høsttur.

 

I september 1998 gikk turen til SELMA LAGERLØF hotell i Mårbacka.

Selvsagt hadde vi på denne turen som foran nevnte, raster med kaffe og boller, og denne gang også lunsj på Gustav Frødlings Hotell i Karlstad. Hotell Selma Lagerløf ligger nydelig til med utsikt over Fryken sjø. Dagen etter ankomst kjørte vi til Selma Lagerløfs hjem.

Her ble vi møtt av en meget flink og hyggelig guide. Vi fikk en god innføring i Gøsta Berlings saga og Nils Holgerssons underbara resa. Deretter var det omvisning i Rottneros park, et nydelig anlegg, hvor vi også hadde guide som fortalte os om parkens historie med muntre bemerkninger av Einar Bjerke. Guiden fikk nok en ny lærdom. Einar var forøvrig underholdende og lærerik guide under hele turen til Mårbacka. Må forøvrig nevne at selvsagt er Lionessene med på alle våre høstturer.

 

Hasse flyttet og meldte senere overgang til LC Drøbak.

 

I juni 2015 arrangerte klubben shoppingtur med båt fra Sandefjord til Strømstad.

 

I august 2016 gikk turen med buss til Fredrikstad og derfra med båt til Strømstad (taxfree ombord). Kort tur innom Nordbysenteret før buss tilbake til Oslo.

 

SINGELSEKKER

I 1969 startet klubben opp med denne aktiviteten.

De første årene fylte vi sekkene på Vinterbro Pukkverk. Der ble vi første dagen vitne til en dramatisk episode. En av gutta fant ut at han skulle fylle sekkene på en rask måte. Han holdt sekken under siloen som verket brukte til å fylle lastebilene med. Da han dro i spaken, ble han borte i et inferno av singel og støv. Etter at han kom frem igjen uskadd, spurte vi hvordan det gikk. Ikke et ord, for leger har taushetsplikt. Klubben har i alle år erfart at skuffe er det beste redskapet for fylling av sekkene.

De første årene var det selvsagt ikke så mange sekkene som ble solgt til bensinstasjonene målt med dagens nivå. I 1975 ble sekkefyllingen foretatt på Prinsdal gård, og lagring på låven der. Tyngden ble i største laget for gulvet, som bøyde seg mistenkelig. Svein Orring tilbød seg i 1976 at klubben kunne fylle sekkene og lagte disse på trelasttomta. Takket være Svein, Jan og Kai Orring har vi i alle år senere fått fylle og lagre sekkene på trelasttomta, først på Hauketo og senere på Bjørndal.

Singelsekksalget ble vår største inntektskilde. I året 1993 ble det solgt 5 600 sekker. Et meget godt resultat takket være stor innsats fra medlemmene ved fylling og ikke minst ved utkjøring. I 57 dager kjørte Arvid Knudsen og Bjørn Schjenken ut sekker til bensinstasjonene. En flott innsats.

Ettersom alderen begynte å gjøre seg gjeldende så vi oss nødt til å slutte med singel i 2014.

Siloen som vi brukte til å fylle sekkene med hadde stått lagret en stund og ble først solgt i 2018.

 

LEXMARK

I 1998 fikk klubben en avtale med det internasjonale printer selskapet Lexmark for å samle inn brukte tonerkassetter. Avtalen var å hente brukte tonerkassetter hos kunder av Lexmark. Her var daværende president Hans Christian Andersen, Olaf Foss og Kjell Rusånes som underskrev avtalen mellom Lexmark og Lions.

I de første årene ble det hentet kassetter i Oslo, det ble også hentet i Akershus, Hedmark, Østfold og i Buskerud. Dette ble en stor aktivitet som ble gjennomført hele året. Med denne aktiviteten ble vi nøtt til å gå til anskaffelse en bil til. John som var bil sjef fikk kjøpt en Mitsubishi lastebil med kapell. Den var på 3,5 tonn. Denne passet for Lexmark oppgaven. For å lagre alle kassene med tonerkassetter gikk vi til anskaffelse av to brukte containere. Etter hver henting måtte vi sortere de kassettene, for det var ikke bare kassetter fra Lexmark, men også andre kassetter fra HP, Richo og andre merker. Når containerne var full må vi bestille henting med et transport selskap som Lexmark brukte. Dette ble sendt til Lexmark i Belgia der tonerkassettene ble resirkulert. Det som ikke var Lexmark kassetter begynte å ta stor plass. I begynnelsen ble dette sendt på Grønmo. Siden Tom Thoresen jobbet i samme bransje fikk han en avtale med et Belgisk selskap som kjøpte brukte tonerkassetter som ikke var Lexmark. 

I 2016 ble avtalen med Lexmark avsluttet, det samme med det andre selskapet.

Singel og Lexmark aktivitetene har vært klubbens største inntekt kilde.

Lastebilene som har vært med å «dra lasset» med singelsekker og tonerkassetter ble solgt i 2016.

 

Lions Club Oslo/Hauketo er engasjert i vårt nærområde

Lions Club Oslo/Hauketo ønsker å gi støtte og hjelpe de som mest trenger det, enten i egen regi eller gjennom bidrag til lokale lag og foreninger. Våre aktiviteter dreier seg om å være til stede, og vise personlig omsorg. Lokalt støtter vi barn, unge og eldre i vårt nærmiljø.

 

 

BBBU Prosjektet (Bedre å Bygge Barn og Unge)

 

Siden 2019 har vi drevet prosjektet Bedre å Bygge Barn og Unge (BBBU) sammen med Hauketo- og Prinsdal skole. Hauketo idrettsforening /HIF) og Hauketo speidergruppe. Prosjektet er finansiert med innsamlede midler og med støtte fra Bydel Søndre Nordstrand.

Vårt mål for BBBU prosjektet, og tiltakene er å forsterke arbeidet med å inkludere flere barn og ungdom i forskjellige fritidsaktiviteter i vårt lokalmiljø. 

Prosjektet har fått frivillighets midler fra Bydel Søndre Nordstrand, og i tillegg har vår Lions klubb bidratt med midler.

 

ANDRE INNTEKTER

 

Vår klubb har søkt og får midler fra Bingo-spill.

Likeså er klubben med på Grasrotandelen.

 

FOREDRAG

Klubben vår forsøker å få med foredragsholdere til våre klubbmøter.

Jan og Liv Jorunn Eriksen har holdt foredrag om deres tur til Barcelona.

Et annet klubbmedlem, Svein Myhre, driver med dykking og har holdt foredrag med bilder om livet under vannskorpa.

Einar Bjerke har holdt foredrag om slektsgransking.

Fra NRK Dagsrevyen har vi hatt besøk av Viggo Johansen som fortalte om tilværelsen bak kulissene i NRK.

Det er mange veier i Hauketo og Prinsdal og vi har hatt besøk av Geir Thorsnes som fortalte litt om disse.

I 2023 hadde vi besøk av Marius Park Pedersen som hadde et foredrag om Ljanviadukten og jernbanen gjennom Hauketo, Ljan, oHolmlia.

 

MEDLEMMER SOM HAR GJORT EN STOR INNSATS I KLUBBEN UTENOM DE TRADISJONELLE AKTIVITETENE

Klubbens desidert største inntektsbringende aktivitet, salg av singelsekker til våre kunder (bensinstasjonene) økte kraftig etter hvert. Det oppstod derfor et problem med transport til våre mange kunder. Klubben vedtok derfor å gå til innkjøp av en brukt lastebil.

Den 2. februar 1994 ble dette en realitet. En passende stor IVECO lastebil ble anskaffet, med kapell over hele lasteplanet samt stor Lions logoer over tak i front, samt på sidene. Denne lastebilen hadde klubben fantastisk nytte av for frakting av singelsekkene til kundene, samt juletrær fra hogstfeltene til vårt salgssted på Vellet.

En bilkomite vedlikeholdt bilen. Dessverre fikk bilen tidlig i 1998 motorhavari. Nå var gode råd dyre. To av medlemmene, Finn Rossing og John Sandberg syntes det var forsmedelig å kondemnere bilen. De fikk skaffet en brukt motor identisk med den defekte. Byttet ut, men resultatet var negativt. De ga seg ikke. En god venn stilte plass og nødvendig verktøy til disposisjon. Gutta tok deler fra den ene motoren og erstattet disse med defekte deler i den andre. Finn tok på seg også å sveise nødvendige steder på bilen, i bitende kulde. Gutta jobbet sikkert 100 timer på bilen. Resultatet ble flott, bilen ble EU godkjent. Som en påskjønnelse for innsatsen fikk Finn og John klubbens høyeste interne hederspris, Løvestatuetten på julefesten i 1998.

 

I september 1996 ble Kjell Rusånes valgt til klubbens materiellforvalter. Han hadde allerede gjort en stor innsats med opprydding i vårt arkiv av klubbmapper og materiell. Ved hjelp av Bengt Farstad og Torgeir Skrindsrud ble det snekret et bra arkivskap. Kjell fikk også laget et par lange rammer med glass, hvor han fikk plassert alle våre lions vimpler som vi hadde fått av klubber fra inn- og utland. Disse rammene ble hengt over dørene innvendig i møtesalen på Vellet. Dessuten fikk han anskaffet to lange bannere med Lions farger hvorpå han festet alle de Pins som Bjørn Schjenken bl.a. hadde ervervet på sine conventionturer.

Disse bannerne ble hengt opp på møtedagene. Det fineste han har gjort er å få laget en stor kunstnerisk tavle med glass over kart og beskrivelse av Oldtidsveien. Ved hjelp av Lions venner har han fått plassert denne ved bunnen av Grønliåsen, mellom Tennisbanen og fotballbanen. Kjell fikk også lånt et spesialkjøretøy av en venn, slik at Erling Rosenberg som var avhengig av rullestol fikk se tavlen og idrettsanlegget som sammen med lysløypa han hadde brent for i mange år.

Det ble et beveget møte. Dessuten var jo Kjell primus motor for Orringvakta. Han var en maur til å stå på. Av Bjørn Schjenken og Knut Strømberg fikk han et hederstegn for sin innsats.

 

MERITTLISTEN TIL BJØRN SCHJENKEN

74/75         PRC Public Relations Chairman = Distriktsformann for presse og               informasjon

77/78         AC Activities Chairman = Distriktsformann for aktiviteter

80/81         adg/ds = Assisterende Distriktsguvernør/distriktssekretær

81/82         DG = Distriktsguvernør

82/83         GRL = Guvernørrådsleder

Han var soneleder i 79/80 og har vært klubbpresident i 4 perioder.

Som det fremgår av merittlisten så har Bjørn gjort en fremragende jobb i Lions administrasjon. Fremfor alt har han vært en medvirkende årsak til at LC Oslo/Hauketo har blitt en god Lions klubb hvor kameratskapet og innsatsen for sosialhjelp står i fokus. i året 1990 startet han utgivelsen av klubbavisen "Hauketoløven". Han var selv en dyktig redaktør av denne. Som om dette ikke var nok gjorde han også en meget god jobb i klubbens aktiviteter. Kort sagt, Bjørn, det var Lion det.

Om noen fortjente en skikkelig utmerkelse så var det han.

 

JUBILEUMSFESTER BLE AVHOLDT

1969 i Oslo Handelstands Selskapslokaler (13.9)

1984 i Ekeberg restauranten (28.01)

1994 i Oslo Plazas selskapslokaler

1999 i Hotell Bristols selskapslokaler (26.03)

2019 på Skullerudstua (26.01.)

 

 

 

PRESIDENTER I KLUBBEN

Charterpresident 69/70 Knut Strømberg * 70/71 Bjørn Børsjø * 71/72 Hans M. Daastøl * 72/73 Bjørn Schjenken * 73/74 Ernst William Ruud * 74/75 Hogne Hansen * 75/76 Ragnar Johansen * 76/77 Erik Fidje * 77/78 Leiv Samsing * 78/79 Knut Strømberg * 79/80 Per Berger* 80/81 Ingar Grønneberg * 81/82 Olaf Foss * 82/83 Willy Jacobsen* 83/84 Ronald Granly * 84/85 Erling Rosenberg * 85/86 Jens Egge * 86/87 Bjørn Mikkelsen * 87/88 Willy Jacobsen * 88/89 og 89/90 Bjørn Schjenken * 90/91 og 91/92 Ole Petter Finstad * 92/93 Bjørn Schjenken * 93/94 og 94/95 John Sandberg * 95/96 og 96/97 Lasse Persson * 97/98 og 98/99 Hans Chr. Andersen * 99/2000 og 00/01 Kjell Rusånes * 01/02 og 02/03 Bjørn Sæterhagen * 03/04 og 04/05 Lasse Persson * 05/06 og 06/07 Tom Thoresen * 07/08 Per Ø. Skaalsveen * 08/09 Tom Thoresen * 09/10 Kjell Rusånes * 12/13, 13/14, 14/15, 15/16, 16/17, 17/18 og 18/19, 19/20, 20/21, 21/22, 22/23, 23/24, 24/25

Tom Thoresen.

 

 

 

 

 

 

SONELEDERE O. A.

73/74 Knut Strømberg * 79/80 Bjørn Schjenken * 83/84 og 92/93 Willy Jacobsen * 92/93 og 93/94 Ole Petter Finstad * 97/98 og 98/99 Lasse Persson * 12/13 og 13/14 Tom Thoresen.

 

Knut Strømberg var Koordinator for Distriktsarrangementer i 81/82.

Tom Thoresen var prosjektleder i distriktsrådet 08/10 og aktivitetsleder i distriktsrådet 10/12 i distrikt J

.